Els materials que utilitza el baster són molt variats, ja que les peces que elabora són múltiples. Material de revestiment, de base, de farciment, d´ornamentació i de subjecció.

Material de revestiment

Es treballen amb cuirs grassos i curtits al cro, que són talltsi perfilats i cosits amb l´ajuda d´una alesna i amb dues agulles i fil. Els guarnicioners usen diversos materials com el cuir, la pell, fusta, xapa, tela, pintura, cri, molsa, etc.
Les pells que més s´utilitzzen són les d´oví i les de porcí, cadascuna per a coses diferents ja que les seves qualitats com per exemple la resistència, la flexibilitat, o bellesa s`adecuen per a un ús específic.

Material de farciment

Són la palla i la llana. Antigament la llana també podia ser reemplaçada per la molsa, ja que aquesta era més econòmica.
La palla té que ser llarga i molt forta, ja que té de farcir l`ànima del collar, l´albarda i el bast. La més adient és la de sègol

Material de base

És la fusta, preferiblement la de lledorner, per les seves qualitats elàstiques. Les costelles del collar tenen que ser molt fortes i al mateix temps flexibles.
Però els ponts del bastet, els arcons de l´albarda i el bast es fan de fusta de roure.

Material d'ornamentació

La funció que tenen és la decorativa. Hi ha moltes varietats i formes de claus i de tatxes. És la part més vistosa i més prescindibles del guarniment, el propietari de l`animal sovint es fa posar a les orelletes del bridó o als pampols les seves inicials.

Material de subjecció

Són les sevilles, les anelles, el serrató, la brida, el fil de cànem i la corda.
El fil de cànem es fa servir per cosir. El baster, prèviament fa una mena de pega elaborada amb cera verge, resina de pi i oli d´oliva per a untar-ho al fil, d`aquesta manera a l´hora de cosir les puntades queden més fortes, rellisqui més i també per a que no es facin nusos al fil. N´hi ha de varis caps.

Advertencia: Tots els textes son propietat de la web la qual ostenta la privacitat i protecció de dades.
Lobasterdefalset (c) copyright 2004 Falset - Priorat